Izgubite kilograme veoma brzo i efikasno uz kelerabu

Ovo izuzetno zdravo, niskokalorično povrće obiluje biljnim vlaknima koja obezbjeđuju duži osjećaj sitosti i podstiče varenje

Ako želite da se brzo zasitite i pritom sačuvate vitku liniju, jedite kelerabu, savjetuju nutricionisti. Ovo izuzetno zdravo, niskokalorično povrće obiluje biljnim vlaknima koja obezbjeđuju duži osećaj sitosti i podstiče varenje, zbog čega se posebno preporučuje onima koji žele da se oslobode viška kilograma.

Keleraba je odličan izvor vitamina C (62 miligrama u 100 grama), pa samim tim jača imunitet, neutrališe dejstvo štetnih, slobodnih radikala i usporava starenje. Blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem jer smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Stabilizuje i nivo šećera u krvi, pa se preporučuje kod hipoglikemije i dijabetesa. Osim toga, vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa odgovornog za snabdijvanje krvi kiseonikom i na taj način okrepljuje i snaži cijelo tijelo.

Redovnim konzumiranjem svježe kelerabe smanjuje se i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalijum snižava povišeni krvni pritisak. Otklanja opstipaciju, a dobro upućeni tvrde da pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva. Osim toga, povoljno djeluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni. Ublažava edeme, kandidijazu i virusne infekcije.

POPULARNO ->  Efikasna dijeta: Izgubite kilograme brzo i efikasno na prirodan način

Najčešći dodatak u mnogim  domaćinstvima kada su u pitnju supe i variva jeste upravo keleraba.

Može se pripremati u obliku pirea, peći na roštilju kao prilog mesu ili jesti sirova.

Ukoliko se konzumira sirova onda ima najviše vitamina C koji osnažuje imunitet, djeluje odlično na probavni sistem, a pored toga pojačava i apsorpciju željeza.

Korjenasta je biljka i pripada porodici kupusnjača, a svojim okusom podsjeća na bijelu repu.

Naime, u samo stotinu grama kelerabe nalazi se tek 30-ak kalorija, pa prema tome možemo reći da se radi o pravoj saveznici dijetalne prehrane koja u potpunosti garantuje gubitak kilograma.

Ako ste krenuli u skidanje viška kilograma, obavezno u svoju prehrnu uvrstite i  kelerabu.

Povrće kelerabu je bogato vitaminima B i C, vrlo je efikasno za jačanje imuniteta, kod hipoglikemije i dijabetesa jer reguliše nivo šećera, a snižava i krvni tlak zahvaljujući kaliju.

Pored svojih mnogih prednosti kelerabu je savršena i za skidanje kilograma jer ima minimalno kalorija, a daje dugotrajan osjećaj sitosti.

POPULARNO ->  REAGUJTE NA VRIJEME: Ako ste alergični na ubod ose ili pčele, dok ne dođete do ljekara evo kako si možete pomoći

Kelerabu se također koristi i za pripremu različitih vrsta jela, od nje se prave zdrave salate, juhe i predjela.

Ovu namirnicu je najbolje jesti u sirovom stanju jer se kuhanjem djelomično gube nutritivna svojstva.

Preporučuje se kod opstipacije, a stručnjaci tvrde i da pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje svježe korabe poboljšava apsorpciju željeza u organizmu, blagotvorno utiče na mišiće i nerve, jača kosti, reguliše probavni i limfni sistem, reguliše krvni pritisak, poboljšava zdravlje očiju, čuva zube i desni, a također ima i antibakterijska svojstva.

 

 

(Ekskluziva/novine-online)