Korisno je znati: Pedijatri savjetuju koji je najbolji i najlakši način da umirite vašu bebu

Za malene bebice nikad ne može biti previše nježnosti.

Ako imate novorođenče koje ne možete umiriti dovoljno je da samo spustite ruku na bebu, blago je pomazite, pogledate u oči ili joj se približite tako da ona može čuti vaše srce i to će je smiriti.

“Nikada nije previše nežnosti prema bebama”

navode stručnjaci i razuvjeravaju roditelje koji se plaše da će ih pretjerano maženje previše  razmaziti. Naprotiv, psiholozi tvrde da dodiri malene bebe samo mogu ih učiniti zadovoljnim.

 “Dovoljan je i kontakt očima ili zagrljaj, pa da se beba umiri. Kada čuje otkucaje maminog srca, ona se odmah oseti spokojno, jer ih je slušala dok je bila u stomaku. Zato što više mazite, grlite i ljubite svoju bebu “

Osim gore navedenog, evo nekoliko savjeta kako da umirite bebe dok ih spremate ili pokušajete uspavati. Svaka nježnost dobro dođe, jer beba želi ljubav.

Koraci koje treba uraditi kad beba plače:

 1. Pokušajte raspozavati vrstu plača i prepoznati što vam beba svojim ponašanjem želi reći. Uočite preostale znakove – naprimjer vrijeme posljednjeg hranjenja, vrijeme posljednjega kratkog dnevnog spavanja, posljednju promjenu pelena, bebine reakcije na zvukove, svjetlo, temperaturu zraka, kretanje.
 2. Promijenite joj pelene. Pokušajte je nahraniti. Ako se plač javlja netom nakon dojenja ili hranjenja iz bočice, vjerojatno nije gladna. No sisanje je može umiriti. Pomozite joj da nađe šaku ili palac.
 3. Mijenjajte položaje pri dojenju. Pokušajte dojiti ležeći bočno, ležeći na leđima sa bebinim trbuhom na vašem itd.
 4. Pričajte joj blagim i utješnim glasom dok se plačne utiša. Ako vaš glas bude tih, i beba će se stišati.
 5. Pridržavajte joj ručice i nožice da se izbjegnu trzaji.
 6. Umotajte je u njenu dekicu, tako da joj ručice i nožice budu čvrsto omotane. Svakako je stavite na leđa i nemojte je ostavljati samu.
 7. Podignite je da biste je pomilovali.
 8. Pokušajte joj nježno masirati leđa i udove.
 9. Pjevajte joj.
 10. Nosite bebu u marami ili nosiljci. Obje ruke će vam biti slobodne za ostale zadatke (spremanje večere, igranje s drugim djetetom) dok držite, smirujete i dojite bebu.
 11. Hodajte s njome u naručju. Jednolično je ljuljajte gore-dolje ili je nježno njišite.
 12. Poslužite se tihom, jednoličnom bukom ili gibanjem.
POPULARNO ->  Smjesa koja čini čuda: Napravite lijek od sastojaka koje sigurno imate u kuhinji

Međutim većina roditelja koristi “Bijelom bukom” koju proizvodi neki stroj poput fema za kosu ili usisivača kako bi umirili dijete. Ti šumovi su ujednačeni, monotoni i u većini slučajeva beba, slušajući zvukove, zaspi.

 

(Srbija Danas \ novine-online)