Lihtenštajn jedina zemlja na svijetu koja ima pauzu za ručak od 90 minuta

Kneževina Lihtenštajn je jako mala država. Ona se nalazi u srednjoj Europi i nema izlaza na more. Lihtenštajn se graniči sa Švicarskom na zapadu i Austrijom na istoku. Reljef je planinski, što je pogodovalo razvoju planinskog (zismkog) turizma. Poznata je i kao porezni raj. Glavni grad je Vaduz. Iako ima jako malu površinu, Lihtenštajn nije jako urbaniziran (kao što je to Monako). Službeni jezik u Lihtenštajnu je njemački.

Današnji prostor odnosno teritorija Lihtenštajna nekoć je pripadala rimskoj provinciji Raetia. Ovaj prostor je stoljećima izlazio iz europskih strateških interesa i u prošlosti je imao jako mali utjecaj na razvoj historije.

Lihtenštajn je podjeljen na 11 općina (Gemeinden). Jedna općina u Lihtenštajnu obuhvaća samo jedno mjesto. Pet od 11 općina nalazi se u dolini Rajne (njem. Unterland), a ostale u višim predjelima (njem. Oberland).

POPULARNO ->  Na osnovu mjeseca rođenja otkrijte koje vam bolesti prijete

Jedna od najzanimljivijih država na svijetu sigurno je i Lihtenštajn. Ova malena zemlja nama niti željeznicu niti aerodrom, a stanovnici ove zemlje imaju pauzu za ručak od 90 minuta.

Zakon koji propisuje pauzu od 90 minuta, u vremenu od 12 do 13:30 nalaže da u to vrijeme država mora biti u miru, nije dozvoljeno čak ni košenje trave kao ni glasna zabava.

Osim te “velike” pauze Lihtenštajn preporučuje svojim stanovnicima da u toku godine u februaru ili martu uzimaju slobodno vrijeme kako bi se bavili sportom. To vrijeme nazivaju kao “sportski praznika”. U Lihtenštajnu je porez na dobit 12,5 odsto, što je među najnižima u Evropi.

POPULARNO ->  Erdogan izgubio Istambul: Ne prihvata poraz, traži ponovo brojanje

Lihtenštajn je država koja nema izlaz na more, a ima samo 40.000 stanovnika što je svrstaje u jednu od najmanjih država na svijetu. Od 40.000 stanovnika trećinu čine stranci.

Iako nije članica Evropske unije, dio je Evropske slobodne trgovinske zone, šengenskog prostora i Evropskog privrednog prostora.

 

 

 

(Ekskluziva/novine-online)