Oslobodite se neprijatnog zadaha na prirodan i veoma jednostavan način

O,da, mnogo je više uzročnika lošeg daha od ‘samo’ neredovitog pranja zuba. Ali to ne znači da možete nastaviti s tom praksom.

To je nešto o čemu svi šute, a svi proživljavaju. Milijuni se ljudi bude svako jutro sa smrdljivim zadahom, ali kod nekih je to još izraženije nego kod drugih. Dok je loša dentalna higijena svakako jedan od krivaca, ono što ne znate jest da hrkanje i žvakanje žvakaćih guma prije spavanja čine vaš zadah gotovo nepodnošljivim. Nažalost, ne postoji dokazana metoda za prevenciju jutarnjeg zadaha, ali stručnjaci znaju neke trikove uz koje se ti “miomirisi” lakše trpe.

Imate hrane među zubima

Ako navečer niste (dobro) oprali zube, postoji mogućnost da su se negdje zavukli ostatci hrane – koji se tijekom noći raspadaju među vašim zubima, a taj proces nimalo ne laska ni vašem dahu ni zdravlju zuba.

Žvakali ste žvaku prije spavanja

Žvakaće gume možda izgledaju kao osvježivači daha, ali one mogu napraviti upravo suprotno jer sadrže aspartam, zaslađivač kojime se hrane loše bakterije. To ima identičan učinak kao i hrana koja vam se raspada u ustima.

POPULARNO ->  Smjesa koja čini čuda: Napravite lijek od sastojaka koje sigurno imate u kuhinji

Ali najprije da utvrdimo zašto se oni, zaboga, uopće stvaraju.

Njegova sezona je već počela, a upravo bez njega i nema pravog obroka. Mladi luk koliko god bio ukusan ostavlja neprijatan zadah kojeg bi se trebalo riješiti.

U tome će vam pomoći sljedeće namirnice:

 • Limun
  Neprijatnog mirisa će vas spasiti upravo ovaj citrus. Potrebno je samo da napravite jaču limunadu bez šećera i promućkate je po ustima.
 • Peršun
  Peršun je također poznat kao odlično sredstvo za neutraliziraciju neugodnih mirisa iz usta, treba samo da uzmete nekoliko listića i dobro ih sažvaćete.
 • Menta
  Menta ima dejstvo kao i peršun, te se i konzumira na isti način. Pored toga odlično je sredstvo za probavu i smiruje želudac.
 • Jabuke
  U osvježavanju daha pomažu i jabuke. Jabuke se mogu koristiti u obliku soka ali i svježe. Prema tome nakon jela poslužite se ovim voćem.
 • Rotkvice
  Rotkvice imaju antibakterijsko djelovanje i poznate su kao odličan osvježivač daha još odavno.
 • Senf
  Ukoliko stavite u usta jednu kašičicu senfa i mućkate je negdje oko jedne minute on će neutralizovati miris luka. Nakon toga ispljunite pa ponovite postupak te progutajte senf, a zatim isperite usta vodom.
 • Zeleni čaj
  U eliminaciji neugodnog zadaha veoema važnu ulogu ima i zeleni čaj. Pijuckajte ga sa medom i vaš problem će nestati.
 • Mlijeko
  Mlijeko je poznato kao odličan neutralizator lošeg zadaha poslije jedenja luka
POPULARNO ->  Efikasna dijeta: Izgubite kilograme brzo i efikasno na prirodan način

 

(srbija danas \ novine-online)