Poljska dobija najdublji bazen na svijetu

Poljska je već ozbiljna članica evropske unije i kao takva napreduje svakog dana. 

Jedan od većih projekata ove države je izgradnja najdubljeg bazena na svijetu. U centru grada Mszczonów u Poljskoj, koji se nalazi 40 kilometara od Varšave, izgrađen je najdublji bazen na svijetu. Da bi se napunio ovaj bazen, potrebno toliko vode kao u 27 standardnih bazena.

Prema informacijama Poljskih medija, ovaj bazen bit će dubok nevjerovatnih 45 metara. Dosadašnji rekord najdubljeg bazena na svijetu držala je Italija, koji je bio pet metara plići.

POPULARNO ->  Saša Popović priznao: Nikad ne bih dozvolio kćerki da se takmiči

Međutim najdublji bbazen u Poljskoj će nositi tu slavu samo šest mjeseci, zbog toga što je najavljeno otvaranje “Blue Abyssa” u Velikoj Britaniji koji će biti dubok 50 metara.

Ogormni bazen će da sadrži 8.000 kubnih metara vode. Osim što će biti dostupan za vodene sportove u svom sklopu će imati i podvodne tunele. Također hotelske sobe restorani i konferencijske sale će imati pogled na ovaj bazen a on će biti dostupan svima, a ne samo roniocima.

“Želio sam ići dalje, planirati za budućnost, a ne samo za danas. U ljudskoj je prirodi da rasteže granice, da ide, vidi i razumije”, kazao je John Vickers, čovjek koji je konstruisao i dizajnirao bazen.

 

POPULARNO ->  Koliko znači i vrijedi Miralem Pjanić za reprezentaciju Bosne i Hercegovine

(Ekskluziva/novine-online)