REAGUJTE NA VRIJEME: Ako ste alergični na ubod ose ili pčele, dok ne dođete do ljekara evo kako si možete pomoći

Osobe koje su alergične na ubod ovih insekata uvijek kod sebe moraju imati antihistaminike, naročito onda kada idu na izlet u prirodu, i to negdje daleko od civilizacije. Upravo taj antihistaminik im može spasti život

Veoma je važno da prilikom uboda reagujete na vrijeme, te ukoliko vas ubode pčela ili osa odmah malo navlažite andol ili aspirin i stavite ga na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme, time bi intenzitet bola, otečenost i svrab trebali se smanjiti.

Od aspirin ili andola možete napraviti i pastu tako što ćete ga usitniti, dodati mrvicu vode i napraviti pastu, a potom je staviti na mjesto uboda. Veoma je važno izvaditi žaoku prije stavljanja tablete.

Korištenje ove paste od aspirina za ubod pčela i osa preporučili su još 1980. godine i  australijski ljekari. Oni su tvrdili da pomaže pri smanjivanju otoka i bola. No, nešto kasnije naučnici su odlučili da naprave mali eksperiment na tu temu, te su pronašli dobrovoljce koji su bili spremni da pretrpe bol od uboda ose i pčele.

U ovom eksperimentu 37 osoba je na mjesto uboda stavljalo pastu napravljenu od aspirina i leda, a 19 njih je koristilo samo kesice s ledom. Praćeno koliko dugo će trajati otok, bol i crvenilo i ispostavljeno je da je sam led mnogo bolji izbor.

POPULARNO ->  Za ljekovitost ove biljke sigurno niste znali, a može vam život spasiti!

Uprkos tome što je aspirinska pasta kod 57 odsto ljudi smanjila otok za 12 sati, sam led pokazao se mnogo boljim jer je koristeći ga otok splasnuo za isto vrijeme kod 74 odsto dobrovoljaca. Čak je i kod trajanja bola samo led se pokazao mnogo boljim, iako je i aspirin pomagao. Najveća razlika uočena je kod trajanja crvenila. Prilikom upotrebe aspirinske paste crvenilo je trajalo šest sati, a nakon korištenja leda nestalo je nakon dva sata. Prema tome naučnici su zaključili da je led bolji izbor za ubod pčela i osa.

Međutim, kada idete u prirodu i ubode vas pčela, teško da ćete negdje pronaći kesicu s ledom, prema tome aspirin uvijek možete da ponesete kako biste ga i primjenili.

Mišljenje lekara
Prema mišljeu ljekara, ovo zaistaima logike da acetilsalicilna kiselina koja se nalazi u aspirinu može pomoći prilikom uboda jer ima širok spektar dejstva. No, s obzirom na to da je nešto hladno uvijek prije pri ruci od tablete, radije se odlučite za primenu hlađenja.

Evo koji su to simptomi alergije;

Ukoliko ste alergčni na ubod ose ili pčele obavezno se javite svom ljekaru, ali dotad mjesto uboda možete namazati antihistaminskom i/ili kortikosteroidnom kremom, a pomaže i hladan oblog koji će malo olakšati bol, iako on nema učinka na ublažavanje simptoma alergije. Simptomi alergije pojavljuju se 10 do 30 minuta nakon uboda. Najčešće su to problemi s disanjem ili gutanjem, oticanje jezika ili usana, otok koji se širi daleko od mjesta uboda, osip po cijelom tijelu, a zatim i osjećaj slabosti ili vrtoglavica.

POPULARNO ->  Pored ljepote ovo su tri osnovne stvari koje će vas učiniti privlačnijim

Neki od simptoma infekcije su crvenilo veće od veličine šake, plikovi, groznica, curenje gnoja iz mjesta uboda. Pri tome uvijek imajte na umu da se infekcija ponekad javlja tek nakon dan-dva. Ukoliko se to desi obavezno posjetite ljekara.

Jedan mali trik koji vam može pomoći pri vađenju žaoke:
U apoteci kupite špric (bez igle) i tokom proljeća i ljeta nosite ga uvijek sa sobom. Ukoliko vas pčela ubode stavite otvor šprica na to mjesto i jako ga povucite, upravo taj vazduh će izvući žaoku bez i malo bola, crvenila, svraba i otoka.

 

(Kurir \ novine-online.com)