Tri korisna trika za savršenu liniju

Najbolji i najzdraviji put do savršene linije su zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost. No, ipak postoje trikovi kojima možete dopuniti ili ponekad zamijeniti i klasično vježbanje.

Redovna fizička aktivnost, uz primjerenu prehranu i kvalitetan san, preduvjeti su za održavanje zdravlja u ljudi svih dobnih skupina. Studije potvrđuju da bez obzira na dob, spol, zdravstveno stanje ili neki drugi faktor, fizička aktivnost donosi niz zdravstvenih prednosti, od održavanja zdravlja do ubrzavanja oporavka ili poboljšanja stanja kod bolesnih osoba.

Također, potvrđeno je da redovna fizička aktivnost smanjuje stopu smrtnosti od niza kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i karcinoma debelog crijeva.

Unatoč poznatim i stalno isticanim prednostima fizičke aktivnosti, većina odraslih osoba, a i sve veći broj djece, živi većinom sjedilačkim načinom života te nisu dovoljno aktivni da bi iskoristili zdravstvene prednosti fizičke aktivnosti kojom se bave. Pretežno sjedilačkim načinom života se definira onaj način života u kojem se u roku od 14 dana ne provodi nijedna vrsta fizičke aktivnosti, poput nekog sporta ili vježbanja.

Ukoliko nemate dovoljno vremena za trening ili pripremanje zdrave hrane postoji nešto što možete uraditi za svoju savršenu figuru.

POPULARNO ->  Korisno je znati: Pedijatri savjetuju koji je najbolji i najlakši način da umirite vašu bebu

Unastavku vam donosimo tri trika za sagorijevanje kalorija bez muke.

1. Idite stepenicama

Kada god možete iskoristite tu priliku pa zamijenite lift stepenicama.

2. Pješačite

Umjesto što biste se gurali u punom autobusu ili tramvaju, izađite koju stanicu ranije i pješačite. To je pored odlične kardio aktivnosti i veoma opuštajuće.

3. Nosite kese iz prodavnice

Sve što se radi pod opterećenjem je veoma djelotvornije, stoga je najbolje da u kupovinu idete pješke koristeći stepenice, a iz kupovine se vratite istim putem, ali samo sad sa kesama u rukama.

Provođenje redovite fizičke aktivnosti, minimalno 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti najmanje 5 puta tjedno, ili 20 minuta intenzivnije fizičke aktivnosti najmanje 3 puta tjedno, ključno je za održavanje dobroga zdravlja. Naime, redovna fizička aktivnost ima pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje, ali i na sve organe pojedinačno te, posljedično, pomaže u prevenciji niza zdravstvenih problema i bolesti.

POPULARNO ->  Potpuna promjena: U samo 5 minuta promijenite izgled svog doma

Studije su potvrdile da sudjelovanje u redovnim fizičkim aktivnostima u adolescentskom dobi pozitivno utječe na razvoj samosvijesti i samopoštovanja te smanjuje negativne emocije poput anksioznosti i stresa. Također, aktivnost pomaže u koncentraciji te olakšava učenje.

Studije potvrđuju da osobe koje se redovito bave nekom vrstom fizičke aktivnosti pokazuju bolje akademske rezultate. Istraživanja među studentima su pokazale da oni studenti koji se redovito bave nekom fizičkom aktivnošću znatno rjeđe konzumiraju alkohol, duhan i druge vrste droga. Istovremeno, aktivniji studenti pokazuju i znatno bolje rezultate u timskom radu, samodisciplini, vođenju grupa i socijalizaciji od kolega koji su neaktivni.

 

(Srbija Danas \ novine-online)