Zelena salata ima veliki uticaj na naše zdravlje: Vrijeme je da je uvrstite u jelovnik

Ovo povrće je popularno širom planete i sigurno ga i vi mnogo volite i rado jedete. Od davnina ga mnogi uzgajaju i koriste prvenstveno zbog  njegovih ljekovitih svojstava.

Za sve one koji nisu ljubitelji zelene salate vrijeme je da je uvedete u svoj jelovnik. Uvođenje zelene salate u ishrannu poželjno je iz više razloga, prema tome kada god možete ubacite je u svoj obrok, a evo i zašto.

 • Poboljšava rad srca, a njen vitamin C i beta – karoten sprečavaju oksidaciju holesterola. Najzanimljivije je što zelena salata sprječava taloženje kalcija na zidovima vena i arterija.
 • Zelena salata ima dosta manje kalorija i masnoća i upravo jedna prosječna porcija zelene salate sadrži samo 12 kalorija, te je zbog toga idealna za mršavljenje. Ukoliko je vaš izbor zelena salata dijeta će vam biti mnogo lakša, a najvažnije od svega jeste da nećete imati osjećaj gladi.
 • Sadrži dosta biljnih vlakana te poboljšava varenje i podstiče izbacivanje soli iz organizma.
 • Minerali koji se nalaze u zelenoj salati uklanjaju toksine iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti koji ima važnu ulogu za održavanje energije u tijelu.
 • Savršena je kombinacija omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina. Upravo zbog toga vam savjetujemo što češću konzumaciju ove veoma ukusne namirnice. Jer ćete baš zahvaljujući njoj obezbijedit vašem organizmu sve ono što mu je prijeko potrebno, a pri tome ćete i potrošiti veoma malo novca.
 • Zelena salata omogućava miran san zbog toga što sadrži laktukarijum, koji ima svojstva opijuma, te se od nje vrlo lahko možemo upustiti u čvrst i miran san, ali bez ikakvih neželjenih efekata. Ako želite kvalitetan san onda je najbolje da za večeru pojedete porciju zelene salate ili napravite sok od nje.
 • Treba je jesti svježu jer je tada veća vjerovatnoća da ćemo unijeti mnogo ljekovitih materija (koje bi se uništile termičkom obradom).
 •  Veoma je važno znati da 20 % kalorija iz zelene salate dolazi od proteina.
 • Korisna je za cijelo tijelo zbog toga što redovna konzumacija zelene salate sprječava i smanjuje rizik od mnogobrojnih bolesti. Izuzetno se preporučuje osobama kod kojih se javlja anemija, ali i kao mogućnost od javljanja osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti kao i Alchajmera.
 • Ima odličan ukus.
  Uprkos tome što zelena salata baš i nema mnogo kalorija, u kombinaciji sa raznim prelivima ima odličan ukus. Te zbog toga možete uživati u veoma sočnoj salati i samim time svom organizmu obezbjediti korisne i zdrave sastojke.
POPULARNO ->  Za ljekovitost ove biljke sigurno niste znali, a može vam život spasiti!

 

(Srbija Danas \ novine-online.com)